dnes je 20.4.2024

Input:

Požiar v kuchyni

17.5.2023, , Zdroj: Verlag Dashöfer

1.102 Požiar v kuchyni

Ing. Lukáš Židík

Každý z nás trávi v kuchyni nejaký čas. Či už varíme jedlo alebo len kávu, používame rôzne zariadenia, ktoré produkujú teplo, dostatočne veľké nato ,aby iniciovali požiar. No len samotné teplo bez horľavého materiálu nespôsobí požiar. Takže ideálna kombinácia horľavého materiálu a vysokej teploty môže spôsobiť v kuchyni nežiadúcu udalosť - požiar.

Najčastejšie príčiny požiarov v kuchyni bývajú požiar v hrnci či panvici alebo požiar v rúre. Na varenie používame rôzne rastlinné a živočíšne tuky pri zahriatí na určitú teplotu môžu horieť. Preto by sme mali vedieť ako postupovať v prípade týchto požiarov.

V prvom rade ak je to možné vypíname zdroj tepla, čiže vypíname varnú dosku/sporák. Následne prikrývame horiaci hrniec či panvicu pokrievkou, poprípade navlhčíme utierku (plátennú) a tú prehodíme cez horiacu nádobu. Týmto krokom zabránime prístupu kyslíka do procesu horenia