dnes je 7.5.2024

Input:

Fajčenie a ochrana zdravia v gastroprevádzkach

20.2.2019, , Zdroj: Verlag Dashöfer

2019.02.9.2 Fajčenie a ochrana zdravia v gastroprevádzkach

Mgr. Jozef Rajzinger, PhD.

Zákonom o „nefajčení”, sa aj gastroprevádzky prispôsobili svetovému trendu. Podľa dostupných údajov je v dyme z tabaku identifikovaných viac ako šesťdesiat látok s karcinogénnymi účinkami. Sú obsiahnuté priamo v tabaku alebo vznikajú počas horenia.

Aktívne fajčenie má negatívny vplyv na zdravie fajčiara. Významne sa podieľa na vzniku mnohých chorôb, alebo ich dokonca priamo zapríčiňuje. Ovplyvňuje tiež ešte nenarodený plod, ohrozuje deti aj dospelých. Fajčiarov postihujú zhubné nádory pľúc, ústnej dutiny, pankreasu, krčka maternice, obličiek a močového mechúra a konečníka. Fajčenie výrazne urýchľuje rozvoj aterosklerózy (kôrnatenie tepien). Dôsledkom sú mozgové cievne príhody a srdcové infarkt. Vplýva na drobné tepničky kože, čím podstatne urýchľuje vonkajšie prejavy jej starnutia. Dôsledkom